Frågor och svar

Varför ska man ansluta sig till Harö Bredband/Stockholms skärgårdsnäts fiber?

För de flesta av oss räcker inte mobilt bredband längre!

Vi använder nätet alltmer och laddar ner och upp allt tyngre filer: filmer, foton, musik, TV-program etc. Särskilt om alla i familjen vill använda uppkopplingen till olika saker är en snabb och stabil uppkoppling nödvändig. 

Det mobila bredbandet är tänkt för att användas mobilt, dvs. det fungerar bra när man är på resande fot. För att komma upp i samma kapacitet som fiber behöver masterna sitta tätt vilket innebär att det blir mycket dyrt att bygga och dessutom vill vi antagligen inte ha så mycket master i skärgården.

Med en mobil uppkoppling blir det ofta dyrt eftersom man betalar för hur mycket man laddar ner. Och har man tittat på en eller två filmer är ofta månadens tilldelning slut… Med fiber betalar man istället för den nedladdningshastighet man vill ha. Hur mycket man laddar ner (eller upp) är obegränsat!

Kapaciteten i mobilt bredband delas av användarna, det vill säga att när många använder det mobila bredbandet går kapaciteten ner, särskilt när man använder det för att till exempel ladda ner filmer. Många har särskilt under sommarmånaderna märkt skillnaden, det blir trögare att surfa. Med fibern är det obegränsad kapacitet.

Många av oss vill kunna bo och jobba i skärgården och för distansarbete är ett pålitligt och snabbt internet en nödvändighet. Vi vill kunna hålla koll på huset, ha en kamera som visar isläget vid bryggan eller om dasset vält i senaste stormen. Över internet går sådant utmärkt om man har en snabb och tillförlitlig fiberuppkoppling. 

När vi blir äldre vill vi ha ett trygghetslarm och kanske kunna skicka blodsockervärden och blodtryck direkt från mätmanicken via internet till vårdcentralen. Utvecklingen går snabbt framåt!

Fiber ger oss möjlighet till allt detta. Inga apparater anslutna till internet behöver bli skadade vid åsknedslag – fibern är av glas och leder inte ström.

Fiber ger oss bandbredd – mer information får plats. En fiber har i princip obegränsad kapacitet. 100 Mbit/s är normal hastighet som räcker till det mesta. 1 Gbit slinker igenom lätt! För den som vill betala lite mer finns 10 Gbit! Det finns inga andra alternativ som kan leverera detta. 

Fiber ger en stabil och säker fast förbindelse och lever redan nu upp till de krav vi inom kort kommer att ställa på informationsöverföring av alla sorter..

Kostnader
Felsökning
Beställa tjänster
Ägarbyte